Coğrafya Bölümü Tanıtımı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ

COĞRAFYA BÖLÜMÜ BAŞKANLIĞI

Bölüm ne öğretir? Bu bilgi alanı neyi hedefler?

Bölümümüzün hedefleri vizyon ve misyon belgemizde belirlenmiştir. Buna göre bölüm vizyonumuz; ülkemizde coğrafya biliminin gelişim sürecinde varolan öncü yapısını koruyarak, yerelden küresel ölçeğe kadar coğrafya biliminin kapsamında olan tüm fiziki ve beşeri konularda çözüm üreten, uygulama geliştiren eğitim programlarıyla birlikte bilimsel çalıştaylar, konferanslar, sempozyumlar, kongreler düzenleyen, gerçekleştirdiği bilimsel faaliyetleri duyurmak için bilimsel ve popüler yayınları hayata geçiren coğrafya bilimi ve toplum için bilgi üreten, üretilen bilgilerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve kabul görebilirliğinin arttırılması ve hayata geçirilmesi için politika, iletişim, iş dünyası, eğitim gibi sektörlerde görev alacak bireyler yetiştiren, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden mezun kaliteli eğitim kadrosu, geniş laboratuvar imkânları ve coğrafyanın tüm alanlarından dersler içeren müfredat programıyla ülkemizin ve dünyanın seçkin Coğrafya Bölümü olmaktır. Bölümümüzün misyonu ise; sürekli gelişen, inovasyona açık, proaktif, günümüz dünya sorunlarını Coğrafi açıdan ele alarak çözümler üretmek, Türkiye’de coğrafya bilimine ve eğitimine hizmet etmek, dünyadaki coğrafya araştırmalarına ve literatürüne katkıda bulunmak ve bu amaçla, evrensel bilim dalları arası ilişkiyi de gözden uzak tutmaksızın, öğrencileri mesleki kimlik bilincine sahip, sürekli kendini geliştirmeyi hedef alan, konusunda uzman, bilimsel açıdan donanımlı, bilgili, olayları sorgulayan ve eleştirel bir anlayışla yaklaşan bilim insanları niteliğinde yetiştirerek coğrafi anlayışı ve bilgiyi topluma yaymaktır.

Bizim Bölümümüzün Türkiye’deki diğer bölümlerden ayrılan yönleri nelerdir?

Bölümümüz, Türkiye üniversitelerinde coğrafya derslerinin 1863’de başladığı ilk kurum olarak ve 1915’den sonra da güçlenerek 1933’deki Üniversite Reformu’yla Türkiye’de kurulan ilk üniversite olan İstanbul Üniversitesi’nde yine ilk açılan Coğrafya Bölümü olmasıyla, ülkemizde Coğrafya biliminin geliştiren bölümdür.

En eski Coğrafya Bölümü olması sebebiyle, Türkiye’de coğrafyanın özellikle ilk gelişme dönemlerinde diğer üniversiteler için öğretim üyesi yetiştirme bakımından “kaynak” özelliği taşıması ve bu özelliğini hâlâ korumaktadır. Ayrıca bu özelliğine bağlı olarak geniş, yetişmiş ve deneyimli, bir kadroya sahiptir.

Bölüm öğretim üye ve yardımcılarının ülkenin birçok bölgesi, bölümü ve yöresiyle ilgili yaptığı çalışmaların bu alanların kalkınmasında uygulanacak olan projeler için önemli bir veri/bilgi kaynağı oluşturmalarının yanında Uluslararası Coğrafya kurumları ve bilim insanlarıyla bağlarının bulunması, disiplinler arası işbirliğini önemseyen bir yaklaşıma sahip olması da bizi farklı kılmaktadır. Bu çerçevede Uluslararası Coğrafya Birliği bünyesinde dört yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Coğrafya Kongresinin ilk defa ülkemizde ve bölümümüzün katkılarıyla 2020 yılının Ağustos ayında içinde bulunduğumuz Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilecek olması ve Uluslararası Coğrafya Birliği Başkan Yardımcılığı görevine seçilen ilk Türk Coğrafyacının bölümümüzden olması diğer önemli farklılıklarımızdır.

Bölüme nasıl girilir?

Bölümümüze ülkemizde yapılan genel üniversite giriş sınavı sonuçlarına göre girilebilmektedir.

Size neler sunuyoruz?

Bölüm öğrencilerimizi ulaştırmak istediğimiz yetkinlikler şöyledir:

1- Coğrafya alanıyla ilgili karşılaşılan ve öngörülmeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek.

2- Coğrafya alanıyla ilgili her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak uygun iletişimi sağlayacak bireysel girişimlerde bulunabilmek.

3- Coğrafya alanında öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve bu gereksinimleri karşılayabilmek.

4- Coğrafya alanında sahip olduğu bilgi ve deneyimlerini alanla ilgili yetkin kişilerle paylaşabilme, karşıt görüşlerini savunabilmek.

5- Sosyal veri analizi yapabilmek ve veri türüne bağlı uygun analiz yöntem ve tekniklerini seçip yürütebilmek.

6- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.

7- Alanındaki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olabilmek.

8- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olabilmek.

9- Bilgiye erişebilme ve kaynak araştırması yapabilme, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını etkin olarak kullanabilme becerisine sahip olabilmek.

10- Bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.

Akademik ve sosyal etkinlikler

Hedeflediğimiz yetkinliğe ulaştırmak için güncellenen ders programları, akreditasyon çalışmaları ile desteklenen kalite sistemleri, arazi çalışmaları ve uygulamalı derslerle öğrencimizin akademik ve sosyal hayatımızı şekillendiriyoruz.

Bu bölüm mezunları hangi alanlarda çalışabilirler?

Öğrencilerimiz;

1. Coğrafya biliminin doğasını kavrar.

2. Coğrafya biliminin çalışma alanlarını, ilkelerini ve diğer bilimler ile olan ilişkisini öğrenir.

3. Coğrafya biliminin Fiziki ve Beşeri kimliğini kavrar.

4. Coğrafya biliminin genel ve yerel ilkelerini kavrar

5. Coğrafi bilginin insan hayatındaki etkisi ve insana sağladığı katkıların farkına varır.

6. Dünyanın evrendeki ve insanın dünya üzerindeki konumunun farkına varır.

7. İnsanın dünya üzerinde yaşadığı yerin konumunu, yakın ve uzak çevresindeki diğer yerlerle karşılaştırarak kavrar.

8. Coğrafi bilginin üretilmesi ve yorumlanmasında güncel ve ileri teknolojileri kullanır.

Bu bilgileri ile birlikte yerel yönetimlerde, ilgili bakanlıklarda ve özel sektör firmalarında iş bulma olanakları mevcuttur.

Sosyal medya hesapları

Instegram : iucografya

Twitter: IU_Geography