2019 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen: Prof.Dr. Barbaros GÖNENÇGİL
Tarih: 19 Mayıs 2019
Yer: Acarlar-Karasu
Konu: Prof.Dr. Barbaros GÖNENÇGİL başkanlığında 19 Mayıs Pazar günü yapılan Acarlar-Karasu arazi çalışması başarıyla tamamlandı.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR
Tarih: 01-03 Mayıs 2019
Yer: Çorum, Tokat, Amasya
Konu: Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR'ın başkanlığında, 01-03 Mayıs 2019 tarihleri arasında Fiziki Coğrafya’da Arazi Çalışmaları, Buzul Jeomorfolojisi ve Türkiye Jeomorfolojisi derslerimin uygulamalarını yapmak amacıyla 41 kişilik öğrenci kafilesi ile Orta Karadeniz’e (Çorum, Tokat, Amasya ve yakın çevresine) yapılan arazi çalışması başarıyla tamamlanmıştır.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Prof.Dr. Meral AVCI
Tarih: 30 Nisan 2019
Yer: Atatürk Arboretumu ile Belgrad ormanı
Konu: Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla oluşturulan, yaşları ve orijinleri belli olan, çoğunluğunu ağaç, çalı gibi odunsu bitkilerin meydana getirdiği bitkilerin yer aldığı canlı ağaç müzelerinden birisini oluşturan Atatürk Arboretumu ile Belgrad ormanı çalışması bölümümüz üçüncü sınıf öğrencisi olan 62 kişilik bir öğrenci grubunun katılımı ile 30 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirildi.
Yaklaşık 2000 civarında bitki taksonunun bulunduğu bu alanda Bitki Toplulukları dersine ait uygulama yapma imkânı bulan öğrencilerimiz Dünya’dan ve Türkiye’den çeşitli yetişme ortamlarına ait çok sayıda bitki örneğini incelediler. Bu bitkilerin küresel yayılış alanları, ekolojik özellikleri ve bulundukları formasyonlar hakkında bilgi edindiler. Relikt bitkilere ait çeşitli örnekleri tanıma ve yayılışları hakkında tanıma fırsatı yakalamış oldular.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Doç.Dr. Ahmet ERTEK
Tarih: 28 Nisan 2019
Yer: Doç.Dr. Ahmet ERTEK’in başkanlığında, 44 kişilik İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 1. Sınıf öğrencisinden oluşan ekip; tutulan araçla, gezi sabahı 08.00’de İ.Ü. Vezneciler kapısından hareketle Kasımpaşa-Okmeydanı-15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)-Ümraniye-Şile-Ümraniye-15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)-Kasımpaşa etabı geçilerek, yine İ.Ü.Vezneciler kapısına salimen 20.00 civarında varılmıştır. Arazi çalışmasına İ.Ü.Coğrafya Bölümü Başkanı Prof.Dr. Barbaros GÖNENÇGİL ve 1978 coğrafya bölümü mezunlarından Şileli Nabi EVREN de ekibe katılarak, bilimsel destekler vermişlerdir. Özellikle ERTEK’in 1. Sınıflara sunduğu “Jeomorfolojiye Giriş” ve “Topoğraflara Genel Bakış” isimli derslerinin arazi uygulaması yapılmıştır.
Konusu: Kalkıştan sonra ilk istasyon Pendik rampası çıkışındaki karayolu yarmasında durularak; İstanbul’un en eski zemin kayaları olan arkozlar hakkında bilgi verilmiş; bir kaya örneği araziden nasıl alınır uygulamalı olarak sunulmuştur. Yaklaşık 1 saat yolculuktan sonra; Şile’ye varıldığında 88 m’lik İstavrit Tepe’den Şile kentine, adalara, Kumbaba’ya ve kıyı şekillerine bakılmış; Karadeniz ve Şile hakkında bilgiler aktarılmıştır. Buradan sonra, kent içinden geçirilerek sahile Şile’nin ilk kuruluş yeri olan kıyıdaki Fusa (Yalı) Mağarasına gelinmiştir. Burada Şile’nin isminin nereden geldiği, Şile’ye ilk yerleşimlerin neden mağaralarda olduğunu, Şile falezlerinin ve Şile Adalarının oluşumu ve kentin gelişimi yerinde anlatılarak gösterilmiştir. Ocaklı Ada kenarında kireçtaşları ile tanışılmış; konglomeratik ve breşik serilerin neler olduğu ve yine neden-nasıl kayaç örneği alındığı hakkında bilgi verilmiş ve uygulamalı gösterilmiştir. Daha sonra Şile’den doğuya hareketle Şile Adaları, Akşamgüneşi Mağarası, Şile Feneri, eski Şile evleri, Şile balıkçılığı, Şile Limanı, Şile falezleri, kalanklar, doğal köprüyü oluşturan Tavanlı I ve sahiline kadar tepeden inilen Tavanlı II Mağaraları yerinde görülmüş ve travertenler üzerindeki damlataş yapısının nasıl oluştuğu ve “Ağlayan Kaya” hakkında bilgi aktarılmıştır. Öğleden sonra ise, serbest zamanda kent gezisi yapılmıştır. Son olarak Uzunkum kumsalında; plaj ve tombolo oluşumları da anlatılmıştır.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR ve Dr.Öğrt.Üyesi Aylin YAMAN KOCADAĞLI
Tarih: 15 Nisan 2019
Yer: Rumeli Feneri ve yakın çevresi (İstanbul)
Konu: 15 Nisan 2019 tarihinde Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR ve Dr.Öğrt.Üyesi Aylin YAMAN KOCADAĞLI tarafından Fiziki Coğrafya'da Arazi Çalışmaları ve Arazi Kullanımın Esasları derslerinin uygulamaları İstanbul kuzeyindeki Rumeli Feneri ve yakın çevresinde yapıldı.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih: 11-19 Ocak 2019
Yer: Balıkesir, Akhisar, Denizli, Muğla, Aydın İzmir, Ankara illeri ve yakın çevresi.
Konu: Coğrafya Bölümünden 40 öğrenci ile birlikte, yıl içindeki; Kayaçlar, Hidroloji, Akarsu Jeomorfolojisi, Kıyı Jeomorfolojisi, Karst jeomorfolojisi, Jeomorfolojik Süreçler, Alüviyal Jeomorfoloji, Uygulamalı Jeomorfoloji, Doğal Afetler, ders konularını kapsayan teorik ve uygulamalı dersler gerçekleştirilmiştir.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen : Proje Koordinatörü Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR İ.Ü 'den katılımcılar Doç.Dr. Selma AKAY ERTÜRK, Dr.Öğrt. Üyesi Aylin YAMAN KOCADAĞLITarih : 03-09 Şubat 2019
Organizasyon :
Bölümümüz öğretim üyelerinden Doç.Dr. Selma AKAY ERTÜRK, Dr.Öğrt. Üyesi Aylin YAMAN KOCADAĞLI ve proje Koordinatörü Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR'ın yer aldığı ve toplamda farklı üniversitelerden 9 öğretim üyesi ile 20 öğrencinin katılımıyla 03-09 Şubat 2019 tarihlerinde Antalya Kumluca'da gerçekleştirilen "Kıyı Alanlarının Bütünleşik Planlanma ve Yönetimi" başlıklı Tübitak 2237-A Bilimsel Etkinlinliği başarıyla tamamlandı.
http://www.kiyiyonetimi.com/
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
2018 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen : Doç. Dr. T.Ahmet ERTEK (İ.Ü.Coğrafya Kulübü organizasyonuyla)
Tarih : 3-4 Kasım 2018
Organizasyon : Arazi çalışması; Doç.Dr. T.Ahmet ERTEK’in önderliğinde, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nün 1-2-3. ve 4. sınıf Lisans öğrencilerinden oluşan 46 kişilik kafile ile 3-4 Kasım 2018 günlerinde; İstanbul, Yalova, Orhangazi, İznik, Orhangazi, Bursa, Yenişehir, İnegöl, Yenişehir, İznik, Pamukova, Geyve, Adapazarı, İstanbul güzergahı ve yakın çevrelerinde haftasonu bir gezi gerçekleştirilmiştir. Bu arazi gezisi, 3.11.2018 Cumartesi günü İ.Ü.Fen Fakültesi Vezneciler kapısında 08.00’de başlamış, gece Bursa’daki Muradiye Uygulama Oteli’nde konaklanmış; ertesi gün tekrar Bursa’da başlayan arazi gezisi 4 Kasım 2018 Pazar günü saat 22:00 civarında yine üniversitemizin Vezneciler kapısında salimen bitirilmiştir. Ertek, tarafından hazırlanan 20 sayfalık arazi kitapçığı öğrencilere dağıtılmış; arazi gezisi sonrasında katılımcı öğrencilere birer “Bursa Arazi Gezisi Katılım Belgesi” verilmiştir.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih: 24–30 Haziran 2018
Yer: İç Anadolu Arazi Çalışması
Planlanan arazi çalışması; Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığı altında, 2547 sayılı Kanunun 39. Maddesi uyarınca, Dekanlığımızın 04.06.2018 tarih ve 72591126-903.07 sayılı yazısına istinaden, 24–30 Haziran 2018 tarihlerinde, 38 Yüksek Lisans ve lisans öğrenciden oluşan kafile ile gerçekleştirilmiştir. Bu arazi çalışmasında; (1)Göller yöresi, (2)Kapadokya ve Kayseri çevresi, (3)Beypazarı, Nallıhan, Mudurlu bölgesi hedef çalışma sahaları olarak belirlenmiştir.
1.Çalışma bölgesinde; Akşehir, Eber Gölleri, Karamık Bataklığı, Sultan Dağları, Suğla polyesi, Gidengelmez Dağları, Tınaztepe Mağarası, Maviboğaz Kanyonu, Beyşehir, Seydişehir, Akören ve çevresinde Karst Jeomorfolojisi, Flüviyal Jeomorfoloji, Tektonik Jeomorfoloji, Kuvaterner Coğrafyası, Sedimanter kayalar, Plüviyal göller konuları çalışılmıştır.
2.Çalışma bölgesinde Kapadokya volkan topografyası, Meke, Acıgöl maarları, Ihlara vadisi, Hasandağ, Melendiz, Erciyes Dağı, Sultan Sazlığı, Magmatik kayalar, Kuvaterner coğrafyası, Buzul topografyası, Flüviyal Jeomorfoloji, Tektonik Jeomorfoloji konularına ait ders ve uygulamalar yapılmıştır.
3.Çalışma bölgesinde Beypazarı ve çevresindeki farklı topografyalar, Nallıhan erozyon sahası, Mudurnu, Akyazı çevresinde tektonik jeomorfoloji, akarsu jeomorfolojisi, farklı kaya örnekleri ve uygulamalı jeomorfoloji konularına ait dersler yapılmıştır.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Dr.Öğrt. Üyesi Cihan BAYRAKDAR
Tarih : 05 Mayıs 2018
Yer :Kerpe-Kefken
05 Mayıs 2018 tarihinde Fiziki Coğrafyada Arazi Çalışmaları(L) dersinin uygulamalarını yapmak amacıyla 83 kişilik öğrenci kafilesi ile Kerpe-Kefken (Kocaeli) ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen: Dr.Öğrt. Üyesi Cihan BAYRAKDAR
Tarih : 05-11 Şubat 2018
Yer :Batı Akdeniz
Yrd.Doç.Dr. Cihan Bayrakdar'ın altında, 05-11 Şubat 2018 tarihleri arasında 44 kişilik öğrenci kafilesi ile Batı Akdeniz Bölümü’ne (Antalya, Muğla) ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır.
Arazi çalışması kapsamında Eğirdir ve Kovada Gölü, Antalya Travertenleri, Düden Şelalelesi, Tahtalı Dağı, Olimpos, Elmalı Polyesi, Kekova, Demre Kanyonu, Kaş, Kalkan, Patara, Saklıkent Kanyonu, Ölüdeniz ve Kayaköy ziyaret edilerek dersler yapılmıştır.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
2017 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen
: Yrd.Doç.Dr.Cihan BAYRAKDAR
Tarih : 21 Ekim 2017
Yer :Ganos Dağı
21 Ekim 2017 tarihinde Yeraltı Suları ve Kaynaklar (L), Dağ Alanlarının Fiziki Coğrafyası (L) ve Kuvaterner Jeokronolojisi (YL) derslerinin uygulamalarını yapmak amacıyla 90 kişilik öğrenci kafilesi ile Ganos Dağı (Tekirdağ, Uçmakdere) ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır
Düzenleyen: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih: 04-15 Eylül 2017
Yer: Doğu Karadeniz Arazi Çalışması: Erzincan, Erzurum, Artvin, Rize, Kaçkar Dağları, Trabzon, Ordu, Samsun illeri ve yakın çevreleri.
Konu: Coğrafya Bölümünden 40 öğrenci ile birlikte, yıl içindeki; Jeomorfoloji, Kayaçlar, Jeomorfolojik Süreçler, Uygulamalı Jeomorfoloji, Doğal Afetler, Kuvaterner Coğrafyası, Buzul Jeomorfolojisi, Kıyı Jeomorfolojisi ders konularını kapsayan teorik dersler ve uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
Düzenleyen :Prof. Dr. Barbaros GÖNENÇGİL
Tarih:07 Haziran 2017
Yer: Acarlar Longozu
Bölüm temsilci öğrencimiz Mustafa Kağan Özbilge’nin katkılarıyla ve bölüm öğrencilerimizin katılımıyla Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu’na bir arazi çalışması düzenlendi. Çalışma, Prof. Dr. Barbaros Gönençgil’in başkanlığında, Y. Doç. Dr. T. Ahmet Ertek ve Araş Gör. Kaan Kapan’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Güzergah itibariyle Sapanca Gölü, (Samanlı Dağları), Acarlar Longozu ve Karasu Kumullarını kapsayan çalışmada öğrenciler fiziki ve beşeri coğrafyanın farklı konularını arazide değerlendirme fırsatı bulmuşlardır.
Düzenleyen:Prof. Dr. Meral AVCI
Tarih:16 Mayıs 2017
Yer:
Belgrad ormanı ve Atatürk Arboretumu Coğrafya Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri Bitki Toplulukları ve Toprak Coğrafyası derslerine ait uygulama yaptılar. Bölümümüz üçüncü sınıf öğrencilerinin katılımı ile 16 Mayıs Salı 2017 günü Belgrad ormanı ve Atatürk Arboretumu’nda Bitki Toplulukları ve Toprak Coğrafyası derslerine ait uygulama gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz Dünya’dan ve Türkiye’den çeşitli yetişme ortamlarına ait çok sayıda bitki örneği ile toprak profili üzerinden bazı özellikleri inceleme imkânı buldular. Bitkilerin ekolojik özellikleri hakkında bilgiler alarak, relikt ve endemik bitkilere ait çeşitli örnekleri tanıma fırsatı yakalamış oldular.
Düzenleyen: Y.Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR
Tarih: 13-15 Mayıs 2017
Yer:
Batı Karadeniz Fiziki Coğrafya ’da Arazi Çalışmaları, Buzul Jeomorfolojisi ve Türkiye Jeomorfolojisi Topografyalar derslerinin uygulamalarını yapmak amacıyla 41 kişilik öğrenci kafilesi ile Batı Karadeniz Bölgesi ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda ilk gün Valla Kanyonu ve Ilıca Şelalesi'ne gidilerek Küre Dağları ve karst topografyası hakkında dersler yapılmıştır. Öğleden sonra Azdavay-Küre istikametinden dersler yapılarak akşam saatlerinde İnebolu’ya varılarak gece orada konaklanmıştır. Ertesi gün İnebolu’dan yola çıkılarak Karadeniz sahili boyunca kıyı jeomorfolojisi konularında ve Karadeniz’in evrimi konularında dersler yapılarak Cide’ye ulaşılmış ve gece orada konaklanmıştır. Son gün Kastamonu-Araç istikametinden Safranbolu'ya uğrayarak akşam saatlerinde İstanbul'a varılmıştır. (Fotoğraflar: Onur Altınay)
Düzenleyen: Y.Doç.Dr. Ahmet ERTEK
Tarih:7 MAYIS 2017 Pazar (günübirlik)
Yer:
İSTANBUL BOĞAZI VAPUR TURU (Eminönü-Anadolu Kavağı-Eminönü) GÜZERGAH: Eminönü-Beşiktaş-Üsküdar-Kanlıca-Sarıyer-Rumeli Kavağı-Anadolu Kavağı Gidiş-Dönüş Şehir Hatları Vapuruyla. DERS UYGULAMASI: “Jeomorfolojiye Giriş” ve “Topoğrafyalara Genel Bakış” derslerinin uygulaması İstanbul Şehir Hatları vapuru aracığıyla İstanbul Boğazı uzun turuyla yapılmıştır. 33 kişiden oluşan öğrenci ekibiyle; 10.35’de Eminönü’nde kalkan vapuru binilmiş ve 2 saatlik yolculuk süresinde vapurda İstanbul Boğazının oluşumu ve İstanbul kenti hakkında bilgiler verilmiştir. 12.30 civarında Anadolu Kavağında vapurdan inilerek, sıkı bir yürüyüşle Anadolu Kavağı kuzey sırtlarındaki eski bir Ceneviz yapısı olan Yoros Kalesi çıkılmıştır. Burada gerek boğazın Karadeniz çıkışı, volkanitler ve şistler, akıntı sistemleri, hisarlar, iskeleler, balık-balıkçılık ile Dünyanın ayak açıklığıyla 9. Sıradaki asma köprüsü olan ve yeni açılan III. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) yerinde gösterilerek, kalede bir coğrafya dersi yapılmıştır. Verilen öğlen yemeği arasında sonra 15.00’de kalkan vapurla aynı güzergahtan 16.30’da Eminönü’ne geri dönülmüştür.
Düzenleyen :Y.Doç.Dr. Ahmet ERTEK
Tarih:29 Nisan 2017 Cumartesi (günübirlik)
Yer:
GEBZE - BALLIKAYALAR VADİSİ ARAZİ ÇALIŞMASI GÜZERGAH: İstanbul (Harem)-Gebze-Tavşanlı Köyü-Demirciler Köyü (araçla)-Değirmendere vadisi-Ballıkayalar Vadisi-Ballıkayalar Tabiat Parkı-vadi ile yol sapağı (14 km yürüyerek)—Tavşanlı Köyü-Gebze- İstanbul (Harem). DERS UYGULAMASI: 08.00-18.00 saatleri arasında, Marmara Bölgesi akarsularına örnek oluşturması amacıyla; 2. Sınıftaki “Türkiye Sular Coğrafya (Türkiye Akarsuları)” dersinin uygulaması Gebze’deki Ballıkayalar Vadisinde yapılmıştır. Dersi alan öğrenciyle 22 kişiden oluşan ekiple, belirtilen güzergah geçilerek; flüvyal, karst, tektonik, litoloji bilgisi olarak da; kayaçlar, mineraller ve fosiller yerinde gösterilmiş; hidrografik özeller hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, 1995 yılında ilan edilen “Gebze-Ballıkayalar Vadisi Tabiat Parkı”nın özellikleri; bilhassa kampçılar, doğaseverler ve kaya tırmanışları bakımından dağcılar için nasıl bir rekreasyon sahası olduğu ve taşıdığı coğrafi koşullar nedenleriyle yerinde anlatılmıştır.
Düzenleyen:Prof.Dr. Barbaros GÖNENÇGİL
Tarih: 22 Nisan 2017
Yer:
Acarlar Longozu Arazi Çalışması Bölümümüz 4. Sınıf öğrencilerinin almakta olduğu Çevre Sorunlar dersinin uygulaması amacıyla, dersi alan öğrencilerin katılımıyla Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu’na bir arazi çalışması düzenlendi. Çalışma, Prof. Dr. Barbaros Gönençgil’in başkanlığında, Araş. Gör. Belgin Sol ve Araş. Gör. Mustafa Kahraman ile ilgili ders öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Güzergah itibariyle Sapanca Gölü, (Samanlı Dağları), Acarlar Longozu ve Karasu Kumullarını kapsayan çalışmada öğrenciler Çevre Sorunları dersinde ele alınan konuları arazide değerlendirme fırsatı bulmuşlardır.
Düzenleyen:Y.Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR
Tarih: 03-13 Şubat 2017
Yer:
Akdeniz Arazi Çalışması 07-13 Şubat 2017 tarihleri arasında Yeraltı Suları ve Kaynaklar (L), Dağ Alanlarının Fiziki Coğrafyası (L) ve Fiziksel Mekan Organizasyonu (L) derslerinin uygulamalarını yapmak amacıyla 43 kişilik öğrenci kafilesi ile Akdeniz Bölgesi (Nevşehir, Mersin, Antalya) ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır.
2016 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen: Y.Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR
Tarih: 22 Ekim 2016
Yer:
Sülüklügöl Yeraltısuları ve Kaynaklar (L), Dağ Alanlarının Fiziki Coğrafyası (L) ve Fiziksel Mekan Organizasyonu (L) derslerinin uygulamalarını yapmak amacıyla 38 kişilik öğrenci kafilesi ile Akyazı-Mudurnu arasında yer alan Davlumbaz Yaylası ve Sülüklügöl yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır. (Fotoğraflar: Furkan Karabacak )
Düzenleyen: Y.Doç.Dr. Cihan BAYRAKDAR
Tarih: 28-30 Mayıs 2016
Yer:
Batı Toroslar Fiziki Coğrafya ’da Arazi Çalışmaları (L), Buzul Jeomorfoloji (L) ve Polisiklik ve Polijenik Jeomorfoloji (YL) derslerinin uygulamalarını yapmak amacıyla 29 kişilik öğrenci kafilesi ile Saklıkent Kanyonu, , Akdağ Heyelanı,Yeşilgöl, Uçarsu, Akdağ buzullaşma sahası, Pamukkale ve yakın çevresine bir arazi çalışması yapılmıştır.
2015 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen : Prof. Dr. Meral AVCI
Tarih : 17 Kasım 2015
Yer :
Belgrad ormanı ve Atatürk Arboretumu Coğrafya Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri Bitki Ekolojisi ve Toprak Bilgisi derslerine ait uygulama yaptılar. Coğrafya Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin I. Grubu 17 Kasım Salı günü Belgrad ormanı ve Atatürk Arboretumu’nda Bitki Ekolojisi ve Toprak Bilgisi derslerine ait uygulama yaptılar. Öğrencilerimiz Dünya’dan ve Türkiye’den çeşitli yetişme ortamlarına ait çok sayıda bitki örneği ile çeşitli toprak profillerini görme ve inceleme imkanı buldular.
Düzenleyen:Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih:10-15 Haziran 2015
Yer:
Arazi çalışması; Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığı altında, 2547 sayılı Kanunun 39. Maddesi uyarınca, Dekanlığımızın 04 Haziran 2015 tarih ve 168626 sayılı yazısına istinaden, 43 Lisans ve Lisansüstü Coğrafaya öğrencisi ile birlikte; Uşak, Afyon, Manisa, İzmir, Balıkesir, Bursa illeri ve çevresinde gerçekleştirilmiştir.
Amaç:
Bu arazi çalışmasında, yıl içerisinde verilen teorik derslere ait olmak üzere; Magmatik, Tortul ve Metamorfik kayalara ait örneklerin incelenmesi, Kayaç türlerine ait karaktaristik yüzey şekilleri, Akarsu jeomorfolojisi, Volkan Jeomorfolojisi, Türkiye Ovaları, Kıyı Jeomorfolojisi, Karst Jeomorfolojisi, Jeomorfolojik süreçler, Doğal Afet türlerine ait örnekler, Arazi potansiyeli, Yer seçimi konularına ait uygulama, araştırma ve tatbikatlar yapılmıştır. Arazi çalışması sırasında coğrafyanın diğer konularına da yeri geldikçe oluşum, gelişim ve sebep-sonuç ilişkileri kapsamlarında değinilmiştir.
Düzenleyen : Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih : 29 Ocak 2015 – 07 Şubat 2015
Yer :
Arazi çalışması; Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığı altında, 2547 sayılı Kanunun 39. Maddesi uyarınca, Dekanlığımızın 08.01.2015 tarih ve 4610 sayılı yazısına istinaden, Yrd. Doç. Dr. Cihan BAYRAKDAR ve 43 öğrenciden oluşan kafile ile Burdur, Muğla, Aydın, İzmir illeri ve yakın çevrelerini kapsayacak şekilde gerçekleştirilmiştir.
Amaç :
Bu arazi çalışmasında, yıl içerisinde verilen teorik derslere ait olmak üzere; Magmatik, Tortul ve Metamorfik kayalara ait örneklerin incelenmesi, Kayaç türlerine ait karaktaristik yüzey şekilleri, Akarsu jeomorfolojisi, Volkan Jeomorfolojisi, Kıyı Jeomorfolojisi, Karst Jeomorfolojisi, Jeomorfolojik süreçler, Doğal Afet türlerine ait örnekler, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve GPS uygulamaları, Arazi potansiyeli, Yer seçimi konularına ait uygulama, araştırma ve tatbikatlar yapılmıştır. Arazi çalışması sırasında coğrafyanın diğer konularına da yeri geldikçe oluşum, gelişim ve sebep-sonuç ilişkileri kapsamlarında değinilmiştir.
2014 Yılı Arazi Çalışmaları
Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet ERTEK
Tarih: 6 Aralık 2014
Yer: Y.Doç.Dr. Ahmet ERTEK’in başkanlığında, 46 İ.Ü.Edb.Fak. Coğrafya Bölümü 1. Sınıf öğrencisinden oluşan ekip tutulan araçla, gezi sabahı 08:00’de İ.Ü.Vezneciler kapısından hareketle,Edirnekapı-Okmeydanı-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü-Ümraniye-Şile-Ümraniye-Boğaziçi Köprüsü-Kasımpaşa etabı geçilerek, yine İ.Ü.Vezneciler kapısına salimen 16.00 civarında varılmıştır.
Konusu: Yaklaşık 1 saat yolculuktan sonra; Şile’ye varıldığında 88 m’lik İstavrit Tepe’den sisler içinde Şile kentine ve kıyıya bakılmıştır. Buradan sonra, kent içinden geçirilerek sahile Şile’nin ilk kuruluş yeri olan kıyıdaki Fusa Mağarasına gelinmiştir. Burada Şile’nin isminin nereden geldiği, Şile’ye ilk yerleşimlerin neden mağaralarda olduğunu, Şile falezlerinin ve Şile Adalarının oluşumu ve kentin gelişimi yerinde anlatılarak gösterilmiştir. Ocaklı Ada kenarında kireçtaşları ile tanışılmış; konglomeratik ve breşik serilerin neler olduğu ve neden-nasıl kayaç örneği alındığı hakkında bilgi verilmiş ve uygulamalı gösterilmiştir. Daha sonra Şile’den doğuya hareketle Şile Adaları, Akşamgüneşi Mağarası, Şile Feneri, eski Şile evleri, Şile falezleri, kalanklar, doğal köprüyü oluşturan Tavanlı I ve sahiline kadar tepeden inilen Tavanlı II Mağaraları yerinde görülmüş ve travertenler üzerindeki damlataş yapısının nasıl oluştuğu ve “Ağlayan Kaya” hakkında bilgi aktarılmıştır. Öğleden sonra ise, serbest zamanda kent gezisi yapılmıştır.
Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet ERTEK
Tarih: 8-15 Eylül 2014
Yer: İstanbul - Düzce-Bolu-Amasya-Erzincan-Erzurum-Tortum-Yusufeli - Kaçkar Dağları-Yusufeli-Artvin-Hopa-Ardeşen-Ayder-Rize-Of-Uzungöl-Trabzon - Sera Gölü-Giresun-Ordu-Samsun-Merzifon-Bolu-Adapazarı-İstanbul güzergâhında “Doğu Karadeniz Arazi Çalışması”.
Konusu: Y.Doç.Dr. T.Ahmet ERTEK’in başkanlığında, Araş.Gör. Belgin Sol ve Coğrafya Bölümü öğrencilerinden oluşan bir otobüslük ekip, yukarıda belirtilen güzergâhta 2 gecesi çadırlı kamp, 2 gecesi yolda, diğerleri yaylalardaki pansiyon ve otellerde konaklamak suretiyle; “Türkiye Sular Coğrafyası: Türkiye Akarsuları”, “Türkiye Sular Coğrafyası: Türkiye Gölleri”, “Buzul Morfolojisi ve Periglasyal Topografya”, “Kıyı Jeomorfolojisi”, “Uygulamalı Jeomorfoloji” derslerimde sunulan teorik bilgi ve coğrafik/jeomorfolojik şekilleri yerinde görmüş ve mevcut jeomorfolojik şekillerle insan ilişkileri arasındaki bağlantı kurma fırsatını bulmuşlardır. Özellikle Kaçkar Dağı Zirve Tırmanışı başarı ile gerçekleştirilmiştir. Ekip, ilk gün Kuzey Anadolu Fayı Zonu’nu takip ederek, aktif tektonik şekillenmeleri izleyerek, akşama doğru Amasya’ya varmıştır. Yeşilırmak kenarında kurulmuş bu kenti, eski Osmanlı yapılarını ve tarihi kral mezarlarını yerinde izlemiş litoloji-akarsu-insan ilişkileri kurulmuştur. Akşam yemeği olarak, tarihi Osmanlı konaklarından birinde otantik Amasya yemekleri yenilmiştir. Gece aracımızla yola devam edilerek sabah Erzurum’a varılmış, kahvaltı tarihi Taşhan yanındaki yine tarihi mekân olan Bab-ı Muhabbet’te yapılmıştır. Ekibimizin Erzurum’da mihmandarlığını yapan ve üstün coğrafi bilgisi ile destek veren kıymetli hocamız Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut’un önderliğinde tarihi Erzurum Kalesi gezilmiş ve kent hakkında anlattıkları yerinde izlenmiştir. Yine Çifte Minare, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde toplanılan Kurtuluş Savaşımızda önemli yeri olan Erzurum Kongresi’nin Binası ve sonrasında tarihi Taşhan’a uğranarak kısa bir kent gezisi yapılmıştır. Ardından Erzurum’daki bir heyelan sahasına geçilmiştir. 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilen “25.Uluslararası Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum-2011” amacıyla 2009’da yapılan atlama kuleleri meykiinde 15.7.2014 günü (arazi çalışmamızdan 2 ay önce) oluşan heyelan yerinde incelenmiştir. Daha sonra Erzurum’dan hareketle önce Tortum Çayı vadisi, sonra Tortum (heyelan) Gölü, Tortum Şelalesi ve heyelan topuğu yerinde görülmüş ve fotoğraflanmıştır. Daha sonra volkanik ve yapısal şekilleri takiben Yusufeli’ne gelinmiştir. Öğlen yemeğinde yörenin lezzetlerinden çağ kebabı tadılmıştır. Sonrasında Prof. Bulut bizlere veda ederek Erzurum’a dönmüştür. İstanbul Üniversitesince tarafımıza tahsis edilen otobüs ve kaptanlarımız Yusufeli’nde (640 m ve 25ºC) bırakılarak; tutulan minibüsle Yusufeli kuzeyindeki Olgunlar Yaylasına (2070 m ve 10ºC) gelinerek, buradaki bir pansiyonda konaklanmıştır. Ertesi gün pansiyondaki kahvaltıdan sonra, tutulan katırlarla çadır ve mutfak malzemelerimiz katırlara yüklenerek, katırcılarla birlikte Hastaf Buzul Vadisi geçilmek suretiyle 2850 m’lerdeki Dilber Düzü mevkiine gelinerek 10 çadır kurulmuş, pişirilen yemekler yenerek, gece -5ºC hava sıcaklığına rağmen çadırlı kampımızda konaklama yapılmıştır. Ertesi günü, profesyonel lisanslı dağcı öğrencimiz Yusufeli’li Furkan Çorapçı önderliğinde 12 kişi Kaçkar Dağı zirve tırmanışını başarı ile gerçekleştirirken ve aktif buzullarla tanışırken; şahsımla kalan ekiple ise 3000 m’lere kadar hafif bir tırmanışla buzul ve periglasyal topografya dersi ve kayaç uygulaması yapılmıştır. Salimen dağdan inen ekiple pişirilen çorbalar ve çaylar içilmiş; yemekler yenmiştir. Bu gece de Dilber Düzü kampımızda, yine sıfıraltında olan hava sıcaklığında geceleme yapılmıştır. Ertesi sabah yine gelindiği gibi, katırcıların kamp ve mutfak malzemelerimizi taşıması ve bizlerin de yayan yaklaşık 4 saat süreli 800 m’lik seviye farkıyla Hastaf buzul vadisi yine boyuna katederek Olgunlar Yaylasında konakladığımız pansiyona geri dönülmüştür. Burada içilen çaylar ve sohbetlerden yani 2-3 saatlik moladan sonra tutulan minibüsle Sarıgöl’e buradan da Yusufeli’nin bir diğer köyü olan Bıçakçılar Köyü’ne gelinerek Barhal Çayı kenarında kurulmuş olan bir yayla otelinde (2450 m) konaklanmıştır. Akşam yenilen dere alabalıkları ve sıcak banyo imkanı, özellikle + 5ºC su sıcaklığına sahip derede alınan soğuk banyolar ekibimizin moralini çok yükseltmiştir. Sabah kahvaltısını takiben Barhal Çayı vadisi, çığ kanalları, sel kanalları, birikinti konileri ve akarsu depoları yerinde izlenerek, Yusufeli’ne geri dönülmüştür. Burada çadır ve sırt çantalarımız kendi otobüsümüze nakledilerek, dağlara ve Yusufeli’ne veda edilmiştir. Sonrasında Yusufeli-Artvin karayolu etabı geçilmiştir. Yapımı süren Artvin ve Yusufeli barajlarının yapımı yerine görülmüş; otoyolda 33 tünel, 28 viadük geçilmiştir. Ayrıca yine aynı güzergahta ülkemizin 2014 Eylül koşullarındaki DSİ verileriyle 249 m’lik en yüksek ve Dünyanın 6. büyük beton kemer gövdesine sahip barajı olan ve 12.12.2012’de işletmeye açılan 2.118 GWh gücündeki Deriner Barajı ve yaklaşık 20 km’lik yol güzergahında su altında kalan köyler görülerek yerinde izlenmiş; akarsu-insan-yerleşme ilişkisi kurulmuş, coğrafi gözlemler yerinde yapılmıştır. Bu yıl yaşanan su noksanlığı ve kurak geçen bir yıl nedeniyle baraj gölü seviyesindeki yaklaşık 15 m’lik düşüşle sualtında eski köy yerleşmeleri ve minareleri de görülmüştür. Deriner Barajı hemen sonrasında, bir yamaca yerleşmiş olan Artvin kenti hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından Çoruh Nehri üzerine yeni yapılan Borçka Barajı da görülerek, 690 m’lerdeki Cankurtaran Geçidi’nden Karadeniz izlenmiştir. Buradan yine karayolunu takiben önce Hopa’ya Karadeniz sahil otoyoluna inilmiştir. Doğu Karadeniz Dağları kuzeyde ortalama 1500-2000 mm yağış alırken ve kıyıdan 2000-2200 m’lere kadar yayvan ve iğne yapraklı yoğun orman popülasyonu yer alırken; güneydeki 500-1000 mm arasında yağışa sahip alanlardaki seyrek orman popülasyonu arasındaki fark ve kıyaslama yerinde gösterilmiştir. Hopa’dan Arhavi-Fındıklı-Ardeşen yeni Karadeniz otoyolu takip edilerek güneye Çamlıhemşin’e sapılmış ve 1200 m’lerde yeralan bir kaplıcaya da sahip olan Ayder Yaylasına gelinmiştir. Burada otantik bir ortamda döşenmiş olan bir pansiyonda konaklanmış, gece yöresel yemekler yenilmiş, isteyenler Ayder Kaplıcasında banyolarını almışlardır. Ertesi sabah enfes bir açık büfe kahvaltı -kestane balı ve Trabzon tereyağı da dahil olmak üzere- Fırtına Deresine karşı yapılmış, ardından aracımızla Ayder’deki Gelintülü Şelalesine gelinmiş ve burada Fırtına Deresinin yaklaşık 300 m aşındırarak yarmış olduğu vadisi yerinde görülmüştür. Araçla Ayder’den tekrar Çamlıhemşin-Pazar’a, Karadeniz sahil otoyoluna inilmiş; Çayeli-Rize-Of’tan tekrar güneye sapılarak, Çaykara üzerinden bu kez Doğu Karadeniz’in bir diğer yayla turizmi merkezi olan ve heyelan set gölüne sahip olan Solaklı Vadisi üzerindeki Uzungöl’e gelinmiştir. Gölün oluşumu ve alternatif turizm olanakları hakkındaki yapılan ders ve anlatımlardan sonra; öğlen kumanyaları 1100 m seviyelerindeki bu gölün kenarında yenilmiştir. Ardından yine Uzungöl-Çaykara etabı geçilerek Karadeniz sahil yoluna inilmiş; Sürmene-Araklı-Arsin-Yomra güzergâhı geçilerek Trabzon’a gelinmiştir. Burada özellikle Trabzon denizel taraçalarının 3’lü seviyesi ile alt seviyenin üzerinde kurulu Trabzon Havalimanı, KTÜ ve Farabi Hastanesi ekibimize gösterilmiştir. Ardından aracımızla güneye hafif bir tırmanışla Trabzon batısındaki 2.2.1950 günü bir heyelan sonucu meydana gelmiş olan Sera Gölü görülmüş ve çevredeki heyelanlar ve heyelan gölleri hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Giresun-Ordu arasındaki yapımı deniz üzerinde süren Ordu-Giresun Havaalanı inşaası görülmüştür. Burada aracımızla hareketle Samsun’a gelinmiştir ve verilen uzunca akşam yemeği molasından sonra, İstanbul’a hareket edilip, gece yolculuğu yapılarak; Samsun-Merzifon-Tosya-Gerede-Bolu-Düzce-İzmit güzergâhı geçilerek, sabahleyin kalkış yerimiz olan İstanbul Üniversitemize Vezneciler’e (İstanbul’a) salimen varılmıştır. Anılan güzergâh boyunca tüm öğrencilerimiz daha önce belirlenen konularını ekibimize birer sunum şeklinde yerinde başarıyla anlatmışlardır. 3000 km’lik bu sunulan güzergâhtaki performanslarının yanısıra; özellikle Kaçkar Dağı zirve tırmanışını başarıyla tamamlayan ekibimiz öğrencilerini kutluyorum. Araç, yakıt ve çift kaptan desteklerinden dolayı İstanbul Üniversiteme; başta Rektörümüz Prof. Dr. Yunus SÖYLET beyefendi olmak üzere, üniversitemiz yöneticilerine ve özellikle de Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Prof. Dr. Hasan ALPAK beyefendiye ve daire çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.
2) Düzenleyen : Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih : 16-19 Mayıs 2014
Organizasyon : Arazi çalışması; Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığı altında, Lisans ve Lisans Üstü öğrenciden oluşan 44 öğrenciden oluşan toplam 45 kişilik kafile ile 16-19 Mayıs 2014 tarihleri arasında; Aksaray, Nevşehir, Niğde, Karaman, Konya, Afyon illeri ve yakın çevrelerinde gerçekleştirilmiştir. Arazi çalışması sırasında yıl içindeki Volkan topografyası, Türkiye Volkan Morfolojisi, Kayaçlar, Kayaçların Ayrışması ders konularını kapsayan dersler yapılmış olup, arazi çalışması 19 Mayıs 2014 (pazartesi) günü saat 22:00 civarında üniversitemizin Vezneciler kapısında tamamlanmıştır.
Amaç : Bu arazi çalışmasında, yıl içerisinde verilen teorik derslere ait olmak üzere; Magmatik, Tortul ve Metamorfik kayalara ait örneklerin incelenmesi, Akarsu jeomorfolojisi, Kayaç türlerine ait karaktaristik yüzey şekilleri, Volkan Jeomorfolojisi, Kapadokya yöresinin volkan jeomorfolojisi, Meke Tuzlası, Acıgöl Maarı, Karadağ, Karacadağ, Hasan Dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı Volkan Konileri, Kuvaterner Bazalt akıntıları, Bazalt platoları, Piroklastik koniler, Piroklastikler üzerinde gelişen yüzey şekilleri, Parazit koniler, Meke, Acıgöl maarları gibi Volkanik patlama çukurları, Afyon volkanitleri gibi konulara ait uygulama, araştırma ve tatbikatların yapılmıştır. Arazi çalışması sırasında coğrafyanın diğer konularına da yeri geldikçe oluşum, gelişim ve sebep-sonuç ilişkileri kapsamlarında değinilmiştir.
2) Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet ERTEK
Tarih: 17 - 21 Şubat 2014
Yer:
Y.Doç.Dr. Ahmet ERTEK’in başkanlığında, Araş.Gör. Belgin SOL ve Araş.Gör. M.Emin CİHANGİR ve 33 İ.Ü.Edb.Fak. Coğrafya Bölümü 2. ve 3. Sınıf öğrencilerinden oluşan ekip, 17 Şubat 2014 günü saat 08:15’de İ.Ü.Vezneciler kapısından hareketle, 17-21 Şubat 2014 günlerinde (5 gün - 4 gece) İstanbul-Kocaeli-Yalova-Bursa-Balıkesir-Akhisar-Manisa-İzmir-Kuşadası-Bodrum-Yatağan-Çine-Aydın-Denizli-Afyon-Kütahya-Bilecik-Adapazarı-İzmit-İstanbul etabını geçerek; Batı Anadolu’da “Kıyı Jeomorfolojisi”, “Karst Jeomorfolojisi” ve “Türkiye Sular Coğrafyası” derslerinin uygulaması olarak bir coğrafya arazi çalışması gerçekleştirmiş ve 21 Şubat 2014 günü yine İ.Ü.Vezneciler kapısına salimen 19.30 civarında varılmıştır.
Konusu: Batı Anadolu horst-graben sistemi, ilk iki gün geçilerek ülkemizin bu aktif tektonik sahalarında oluşan şekiller ve insan ilişkileri ile yerleşmeler yerinde görülmüştür. Kuşadası ve Bodrum kıyılarında, Bafa Gölü sahilinde anlatılan şekillerin oluşum ve gelişim mekanizmalarının yanısıra; özellikle B.Menderes Grabeni içine yerleşen B.Menderes Nehri, granit topografyası üzerinde görülen Çine torları, Karahayıt ve Pamukkale travertenleri, Afyonkarahisar kayalığı, Acıgöl, Dinar depreminin izleri, Sapanca Gölü'nün sularının düşeyde 3 m’lik çekik hali ise, Sakarya Nehri ve oluşturduğu boğazlar son 2 gün yerinde görülerek incelenmiştir. Ayrıca Bodrum Kalesi ve Müzesi ile Bodrum Kaymakamı eşinin özel direktifleriyle ekibimize açtırılan yine Bodrum’daki Zeki Müren Müzesi kafile tarafından gezilmiştir. Anılan güzergâh boyunca tüm öğrencilerimiz daha önce belirlenen konularını ekibimize birer sunum şeklinde yerinde başarıyla anlatmışlardır.
2013 Yılı Arazi Çalışmaları
1)Düzenleyen: Prof.Dr.Hüseyin TUROĞLU
Tarih: 01-02 Haziran 2013
Yer: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığında, Dr. Cihan BAYRAKDAR ve 43 Coğrafya Bölümü Lisans ve Lisans Üstü öğrencisinden oluşan kafile, 31 Mayıs 2013 cuma günü Üniversitemiz Vezneciler kapısından saat 22:00 de hareketle 01-02 Haziran 2013 tarihlerinde (Cumartesi-Pazar günleri) İç Anadolu’da (Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Çankırı illeri ve çevresinde) eğitim amaçlı bir arazi çalışması yapılmıştır.
Konusu: Bu arazi çalışmasında 2012-2013 eğitim-öğretim yılı içerisinde verilen, coğrafya müfredatının teorik derslerine ait inceleme ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 31 Mayıs 2013 Cuma günü saat 22:00 de başlayan ve 2 tam gün devam eden arazi çalışmasında yoğun bir ders program uygulanmıştır. Bu kapsamda; bölgenin genel jeomorfolojik özellikleri, magmatik, tortul ve metamorfik kayalar, kayaların ayrışma özellikleri, erozyon, volkan topografyası, jips topografyası, evaporit depolar, Tuz Gölü ve Sevfe Gölü coğrafi özellikleri, akarsu jeomorfolojisi, plato ve taraça sistemleri, arazi kullanımı, arazi potansiyeli, yapısal jeomorfoloji, tektonik jeomorfoloji, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerindeki tektonik kökenli alüviyal dolgulu çöküntü ovaları, ve doğrultu atımlı fay sistemlerine bağlı olarak gelişen havza-sırt jeomorfolojisi gibi konulara ait dersler yapılmıştır.
2)Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet Ertek
Tarih: 30 Mayıs 2013 Perşembe
Yer: İstanbul-Kocaeli-Adapazarı-Dokurcun-Abant Gölü-Bolu Dağı güzergâhı.
Konusu:
1. Sınıfların “Harita Bilgisi Uygulamaları”, 2. Sınıfların “Türkiye Sular Coğrafyası (Türkiye Akarsuları)” ve 4.Sınıfların “Türkiye Jeomorfolojisinde Neotektonik” derslerimin son derslerinin bir uygulaması olarak, derslerimi alan öğrencilerimle ve Araştırma Görevlileri Belgin SOL ve İsmail KARBUZ’la birlikte Marmara Bölgesi doğusu ve Batı Karadeniz Bölümü’nün batısında uzanan İstanbul-Kocaeli-Adapazarı-Dokurcun-Abant Gölü güzergâhında jeomorfolojik, hidrolojik ve coğrafi gözlemlere dayalı, 1 günlük bir arazi çalışması gerçekleştirilmiştir. 2 otobüs 80 kişilik öğrenci grubuyla, sabah İstanbul trafiğinde kent dokusu, İstanbul Boğazı ve boğaz köprülerinin kentleşmedeki yeri, İstanbul’da artan nüfuslanma ve göçü hızlandıran nedenler kentin batı-doğu aksı geçilirken anlatılmıştır. Yol boyu İzmit Körfezi açılımı, Samanlı Dağları, Kocaeli Yarımadası, Sakarya Nehri, Mudurnu Çayı, Melen Suyu gibi akarsular ile Sapanca Gölü’nün oluşumu ve gelişimleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Adapazarı ve Düzce ovaları ile Kuzey Anadolu Fayı (KAF) zonunun oluşumu ve gelişimi, bölge depremselliği hakkında görüşler ve bilgiler aktarılmıştır. Ardından KAF ile ilintili gelişmiş olan, Kuzuluk Kaplıca Tesisi yerinde görülerek, 105 m derinden kuyulardan çıkan; kaplıcada termal suyu, konutlarda ısınma ve kullanım suyu amaçlı kullanılan 82°C’lik sıcaksu çıkışları yerinde gözlemlenmiştir. Buradan Kuzey Anadolu Fay hattının kuzey koluna yerleşmiş olan Mudurnu Çayı vadisi takip edilmiş, vadi boyunca kayaçlar, yapılar, tektonizma ve genç tektonik hareketler harita üzerinde ve arazide uygulamalı olarak anlatılmıştır. Daha sonra karayolu takip edilerek, Abant Gölü çanağına ulaşılmıştır. 1329 m’lerde yer alan Abant Gölü hakkında genel oluşum bilgileri; E.Lahn’ın göl hakkındaki tektonik görüşü ve S.Erinç ekibinin heyelan setti görüşü gibi gölün oluşumuyla ilgili farklı görüşler takdim edilmiştir. Ayrıca B.Mater ve H.Sunay ekibinin Abant Gölü’nde yaptıkları turba araştırmaları ve halen göldeki turba gelişimleri hakkında bilgi aktarılmıştır. Bunların yanısıra, gölün batı ve güneyinde yapılan bir yürüyüşle öğrencilerimize yerinde turbalıklar-göl ilişkisi ile aşağı kesimlerde kayın, gürgen gibi yayvan yapraklı ağaç toplulukları gölün güney yamaçlarda daha çok korunurken; özellikle gölün güneyindeki dağlık alanın kuzey yamaçlarındaki, nemli ormanlar grubu içinde yer alan iğne yapraklı Sarıçam toplulukları ve orman sınırı üstünde gelişmiş alpin çayırlar izlenmiştir. Buradan gölün kuzeyinden çıkan gideğeni olan Abant Suyu vadisini takiben Bolu Dağı’na gelinmiştir. Yine burada da KAF’a hattında geçirilen yeni otoyol, viadükler ve Bolu Dağı tüneli hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Kaynaşlı-Akyazı-Adapazarı-Kocaeli güzergahı geçilerek akşamleyin kalkış yeri olan Vezneciler’e (İstanbul’a) salimen varılmıştır.
3)Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet Ertek
Tarih: 7-10 Şubat 2013
Yer: İç Anadolu Bölgesi (Tuz Gölü Havzası, Peribacaları Yöresi, Obruk Platosu ve Cihanbeyli Platosu.
Konusu: “Türkiye Sular Coğrafyası (Türkiye Gölleri)” dersimin bir uygulaması olarak dersi seçen 2. Sınıf öğrencileriyle birlikte İç Anadolu Bölgesinde; Tuz Gölü Havzası, Peribacaları Yöresi, Obruk Platosu ve Cihanbeyli Platosu’nda jeomorfolojik, hidrolojik ve coğrafi gözlemlere dayalı 3 günlük bir arazi çalışması yapılmıştır. Tutulan araçla, İ.Ü.Fen Fakültesinden kalkışla İstanbul-Bolu-Ankara-Şereflikoçhisar güzergahında yapılan gece yolculuğunda sonra, ilk gün sabahı Tuz Gölü ve Hirfanlı Barajı yerinde görülmüştür. Daha sonra Aksaray-Nevşehir etabı geçilerek, konaklama mekanı olan Nevşehir Öğretmenevine gelinmiştir. Gün içinde peribacaları yöresi, özellikle Göreme Milli Parkı gezilmiş; Avanos’ta Kızılırmak görülmüştür. Gece Nevşehir Öğretmenevinde günün değerlendirmesine dayalı bir gece dersi yapılmıştır. İkinci gün Avanos’ta bir seramik atölyesinde çanak-çömlek yapımı yerinde bir ustadan izlenmiştir. Daha sonra Avanos-Kayseri etabı geçilerek, Kayseri’de öğlen yemeği (mantı) molası verilmiştir. Kayseri-Yeşilhisar etabı geçilirken bir taraftan da İç Anadolu’daki bir başka kapalı havza olan Sultansazlığı görülmüştür. Yeşilhisar-Derinkuyu etabında önce volkan kayaçlarından oluşan bir yol yarmasında kayaçlar ve mineraller hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Soğanlı peribacaları, Derinkuyu kasabası görülerek Nevşehir’e geri dönülmüştür. Son günü sabahtan Nevşehir’den batıya hareket edilerek, Nevşehir-Aksaray karayolu güneyindeki Acıgöl maarı, turbalık alanı ve obsidyen-pomza deposu yerinde incelerek, örnekler toplanmıştır. Daha sonra Aksaray kenti ve batıya geçilerek önce Sultanhanı gezilmiş, ardından Obruk Platosu üzerindeki Kızören Obruğu ve göl kalkerleri yerinde incelerek, görülmüştür. Daha sonra Tuz Gölü batısından geziye devam edilerek, önce traverten konileri görülmüş; ardından Cihanbeyli’de öğlen yemeği için etliekmek molası verilmiştir. Buradan Ankara-Bolu-Düzce-Adapazarı-Kocaeli güzergahı geçilerek geceyarısı İstanbul’a salimen varılmıştır.
4) Düzenleyen: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih: 26 Ocak - 03 Şubat 2013
Yer: Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU’nun başkanlığında, Dr. Cihan BAYRAKDAR ve 42 Coğrafya Bölümü Lisans ve Lisans Üstü öğrencisinden oluşan kafile, 25 Ocak 2013 günü saat 22:00 de Üniversitemiz Vezneciler kapısından saat 22:00 de hareketle 26 Ocak-03 Şubat 2013 tarihlerinde (9 gün-9 gece) Doğu Akdeniz’de (Adana, İçel, Karaman, Konya, Antalya illeri ve yakın çevreleri) Uygulamalı Coğrafya konularını kapsayan eğitim amaçlı bir arazi çalışması gerçekleştirmiştir.
Konusu: Bu arazi çalışması için, arazi çalışması öncesinde; yıl içerisinde verilen teorik derslere ait olmak üzere, Magmatik, Tortul ve Metamorfik kayalara ait örneklerin incelenmesi, Akarsu jeomorfolojisi, Kayaç türlerine ait karaktaristik yüzey şekilleri, Karstlaşma, Karstik şekiller, Volkan topografyası, kıyı jeomorfolojisi, arazi kullanımı-arazi potansiyeli, farklı afet türlerine ait örnekler gibi konulara ait uygulama, araştırma ve tatbikatların yapılması hedeflenmiştir. Arazi çalışması sırasında coğrafyanın diğer konularına da yeri geldikçe oluşum, gelişim ve sebep-sonuç ilişkileri kapsamlarında değinilmesi planlanmış olup, arazi çalışması sırasında, planlanmış olan hedeflere ulaşılmıştır.
2012 Yılı Arazi Çalışmaları
1) Düzenleyen: Y.Doç.Dr. Ahmet Ertek
Tarih: 18 Aralık 2012
Yer: K. Çekmece ve B. Çekmece Gölleri ve çevresi.
Konusu: “Türkiye Sular Coğrafyası (Türkiye Gölleri)” dersimin bir uygulaması olarak dersi seçen 2. Sınıf öğrencileriyle birlikte K.Çekmece ve B.Çekmece Gölleri havzalarında jeomorfolojik, hidrolojik ve coğrafi gözlemlere dayalı günübirlik bir arazi çalışması yapılmıştır. Tutulan araçla, İ.Ü.Fen Fakültesinden sabah 9.30’da hareket edilmiş; Yenikapı-Menekşe sahilyolu geçilerek, İ.Ü.Avcılar Kampüsünde İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesine gelinmiştir. Bu arada, müzenin kurucu hocalarından Prof.Dr. İzver Özkar ÖNGEN ve müze görevlisi asistanları tarafından mineraller, kayaçlar ve jeolojik zamanlar hakkında bilgi alınmıştır. Daha sonra Devebağırtan Geçidi başlangıcında B.Çekmece Gölünün oluşumu ve gelişimi ile, 1997’den sonraki dönemde baraj gölünüe dönüştürülmesi gösterilmiştir. B.Çekmece mezarlığındaki kayma yapıları ve kayan kütleleri oluşturan sedimanlar yerinde incelenmiştir. Daha sonra Lagünün önünü kapatan kıyı kordonu, E5 karayolu, eski tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve baraj gövdesi gösterilmiştir. Verilen öğlen yemeği arasından sonra tekrar aynı güzergahtan dönülürken, Marmara sahilyolu başlangıcı olan K.Çekmece Gölü ve gidegeni ile Basınköy heyelanı yerinde anlatılmış ve gidegen ağzı ile Menekşe Plajı yerinde gösterilmiş, yine sahilyolumdan akşamüstü İ.Ü.Fen Fakültesine geri dönülmüştür.
2) Düzenleyen: Y. Doç. Dr. Ahmet Ertek
Tarih: 8 Aralık 2012
Yer: İznik Gölü ve çevresi
Konusu: “Türkiye Sular Coğrafyası (Türkiye Gölleri)” dersimin bir uygulaması olarak dersi seçen 2. Sınıf öğrencileriyle birlikte İznik Gölü ve çevresinde jeomorfolojik, hidrolojik ve coğrafi gözlemlere dayalı günübirlik yapılan bir arazi çalışması yapılmıştır. Tutulan araçla, İ.Ü.Fen Fakültesinden sabah hareket edilmiş; İstanbul-Eskihisar-Yalova-Orhangazi etabı öncelikle geçilmiştir. Arabalı vapurda Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolunun özellikleri anlatılmıştır. Orhangazi gerisinde kente girmeden genel bir panorama ile İznik Gölü oluşumu ve KAF 2. Kolu üzerindeki tektonik oluk gösterilmiştir. Bir karayolu heyelanı yerinde gösterilmiştir. Daha sonra Orhangazi göl taraçaları, Keramet travertenleri ve traverten gölü, Boyalıca Köyünde zeytin üretimi ve toplanması yerinde görülerek incelenmiştir. Köylülerle sohbet edilmiştir. İznik Gölünde verilen öğlen yemeği molasından sonra; İznik Surlarında fayın etkileri sunulmuştur. Daha sonra gölün güneyindeki fay diklikleri, fay façetaları, fay aynaları, milonitler, birikinti yelpazeleri, yalıtaşları gibi tektonizma ile göl ilişkisi gösterilmiştir. Sölöz Köyüne çıkılarak göle doğru güneybatıdan Sölöz Deresinin yaptığı delta yerinde görülmüştür. Son olarak, gölün gidegeni olan Garsak Deresi ve DSİ kanal kapağı gösterilerek, aynı güzergahtan akşamüstü İ.Ü.Fen Fakültesine geri dönülmüştür.
3) Düzenleyen: Yrd. Doç. Dr. Hasan ÖZDEMİR
Tarih: 22-30 Haziran 2012
Yer: Köyceğiz - MUĞLA
Konusu: 22-30 Haziran 2012 tarihleri arasında Köyceğiz'de (Muğla) gerçekleştirilen yaz okulu, 6-7 Ocak 2012 tarihleri arasında Köyceğiz'de meydana gelen sel ve taşkınların araştırılması, 2011 yaz okulunda katılımcılar tarafından yapılan risk çalışmalarının sonuçlarının kontrolü üzerine yoğunlaşmıştır. Yaz okulu, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yaz okulu, öğretim üyelerine ait dersler, öğrencilerin değişik başlıklardaki çalışma gruplarına ayrılması, arazi çalışmaları, sunumlar ve sonuç raporların hazırlanmasından oluşan bir içeriğe sahip olmuştur.
**Yaz Okulu, "TÜBİTAK 2229- Lisans ve Lisans Öncesi, Öğretmen ve Öğrencilere Yönelik Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı"nca desteklenmiştir.
4) Düzenleyen:Doç. Dr. Hüseyin TUROĞLU
Tarih:05-06 Mayıs 2012
Yer: İstanbul, Akyazı, Mudurnu, Nallıhan, Çayırhan, Beypazarı, Kıbrıscık, Bolu, Düzce, Sakarya, İstanbul güzergâhı.
Konusu: Doç. Dr. Hüseyin Turoğlu’nun başkanlığı altında, Araş. Gör. Cihan BAYRAKDAR ve 42 coğrafya lisans öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen bu arazi çalışmasında aşağıdaki konulara ait dersler yapılmıştır. Bölgenin genel jeolojik, jeomorfolojik ve hidrografik özellikleri, Kuzey Anadolu Fayının Akyazı-Mudurnu bölümündeki jeomorfolojik özellikleri, Farklı kütle hareketlerine ait örnekler, Nallıhan erozyon bölgesinde erozyon oluşumu, gelişimi, sonuçları, etkileri. Termal kaynaklar, Bölgedeki kaya türleri ve ayrışma ürünleri, Beypazarı ve çevresinin jeomorfolojik özellikleri, İnözü Vadisi; oluşumu, gelişimi, araziden faydalanma özellikleri, Kıbrıscık platosu, Kaynaşlı ve Düzce tektonik kökenli alüviyal dolgulu çöküntü ovaları, KAFZ nun bölgedeki jeomorfolojik özellikleri.